Честит Международен ден на планината! Днес честваме величествената красота и значението на планините. Независимо дали карате ски или сноуборд, или просто се наслаждавате на красотата на планинската природа, нека всяко приключение във висините ви дарява с вдъхновение и свобода.

Планините са естествено багатство, което трябва да ценим. Те са дом на 15% от населението на света, те осигуряват чиста вода за половината от човечеството и съхраняват 1/2 от биоразнообразието на планетата.

За съжаление, планините са застрашени от изменението на климата, прекомерната експлоатация и замърсяването, което увеличава риска за хората и планетата.

Тъй като глобалното затопляне продължава, ледниците в планините се топят, което води до намаляване на питейната вода надолу по течението, а хората, живеещи в планините – едни от най-бедните в света – се сблъскват с още по-големи трудности за оцеляване.

Изсичането на стръмните склонове за дърводобив, инфраструктурни проекти и земеделие може да причини ерочия на почвата, както и загуба на местообитания. Ерозията и замърсяването увреждат качеството на водата, течаща надолу по течението, и плодородието на почвата. Данните покачват, че над 311 милиона души живеят в планински райони, застрашени от деградация на почвите, а 178 милиона от тях се считат за уязвими от продоволствена несигурност.

Този проблем засяга всички ни. Нужно е да намалим въглеродния си отпечатък и да се погрижим за тези природни богатства.

Международният ден на планината 2023 г., под надслов „Възстановяване на екосистемите в планините“, дава възможност за повишаване на осведомеността относно значението на планинските екосистеми. Чрез инициативата Организация на обединените нации отправя на призив за взимане на решения за защита на природата, прилагане на най-добри практики и инвестиции, които осигуряват устойчивост, намаляват уязвимостта и увеличават способността на планините да се адаптират към ежедневните заплахи и екстремни климатични явления.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *