Ако се чувствате объркани в избора на подходящи ръкавици за ски и сноуборд, не сте сами. Добрата новина е, че стеснявайки възможностите при търсенето на перфектните за вас ръкавици, задачата не е толкова трудна, колкото изглежда. В тази статия ще намерите всичко необходимо, което трябва да знаете, за да направите правилния избор за вашите нови ръкавици за ски и сноуборд.

Изолация

Основната цел на изолацията е да осигури топлина на ски и сноуборд ръкавиците като постигне добра термоизолация. Друг важен фактор при избора на ръкавици е изолацията да бъде дишаща, така че да се предотврати вероятността от прегряване. Изолацията може да бъде от естествен пух, вълна, коприна, кашмир или синтетични материи като PRIMALOFT®, LEVE LOFT, Thermoliner, THINSULATE™, POLARTEC® и други. Научете повече за изолацията на ръкавици LEVEL.

Водонепромокаемост

За да бъдат ръцете ви топли, трябва да ги запазите сухи. Ето защо е изключително важно ръкавиците за ски и сноуборд да бъдат изработени от водонепромокаеми материи с дишаща мембрана. Научете повече за мембраните, които се използват за ръкавици LEVEL.

Подплата

Вътрешната част на ръкавиците трябва да бъде мека, удобна и дишаща, за да отвежда влагата навън. Слоевете на ръкавиците трябва да бъдат здраво и плътно свързани един към друг, така че да няма движение между тях и да не се разместват. Така ще можете да хванете с лекота своите щеки за ски. Някои модели ръкавици за ски и сноуборд притежават сваляща се подплата, подобно на вътрешна ръкавица, така че при по-топло време може да се сваля, а при каране в студени зимни условия да се използва.

Длани

Материите, от които са изработени дланите, пръстите и палците на ръкавиците за ски и сноуборд, оказват влияние върху това как се чувстват и представят ръкавиците, а също така имат значение и за цената. При по-евтините ръкавици най-често се използва синтетична материя; при по-скъпите ски и сноуборд ръкавици дланите обикновено са изработени от естествена кожа. Естествената кожа е еластична и предлага по-добра сръчност и чувствителност спрямо синтетичните материи. Също така е по-здрава и по-устойчива на нараняване и порязване със ски/сноуборд например. От друга страна, естествената кожа се нуждае от специална обработка, за да издържи по-дълго време, което означава, че трябва да използвате подходящи почистващи препарати и вакса за импрегниране и подсилване на водонепропускливостта и гъвкавостта на ръкавиците. Ръкавиците с длани от синтетични материи не се нуждаят от подобна поддръжка.

Лапи

Ако страдате от студени ръце, ръкавиците с един пръст, известни още като лапи, са добро решение за вас. Те са по-топли спрямо стандартните ръкавици за ски и сноуборд с 5 пръста, тъй като при тях пръстите на ръцете са един до друг в общо пространство и могат да обменят топлина помежду си. Някои модели лапи притежават допълнителна подплата с разделение за пръстите, която повишава топлината и подобрява прецизността и чувствителността на ръцете.

Пайп ръкавици за ски & сноуборд

По-тънките ръкавици за ски и сноуборд без изолация често се използват за парк и халфпайп каране, тъй като осигуряват по-лесно хващане на ските и борда, догато правите фристайл трикове. Ръкавиците, създадени за парк райд, притежават противохлъзгащи силиконови елементи върху дланите и пръстите, които подобряват чувствителността и осигуряват по-добър захват.

Страпове

Независимо дали са под формата регулируеми еластични връзки за пристягане в горната част на ръкавиците или велкро каишки на китките, страповете са полезни както за запазване на топлината, така и за предпазване от сняг, особено при падане. Всички ръкавици и лапи, които разглеждаме, имат единия или другия меганизъм на закопчаване, или и двата едновременно.

Маншети

Звучи просто и лесно, но при избора на ръкавици за ски и сноуборд е важно да обърнем специално внимание на областта на китките – мястото, където дрехите и якето осъществяват контакт с ръкавиците. Ръкавиците с къс маншет са предназначени за носене под ръкавите на якето, гарантирайки по-добра защита от студа. Някои ръкавици с къс маншет са проектирани така, че да прилягат плътно, други разполагат с допълнителен вътрешен маншет, който осигурява защита от влизането на сняг. Друг вариант са ръкавиците за сноуборд и ски с дълъг маншет. Те са по-обемисти, но предлагат по-ефективна защита срещу влизането на сняг в сравнение с ръкавиците с къс маншет, затова са предпочитани от райдърите, които обичат пудрата и карането извън ски пистите и необработени терени.

Протектори

Сноуборд и ски ръкавиците с протектори за китките са отличен избор за начинаещите сноубордисти и скиори, които не са сигурни в уменията си. Създадени да следват анатомията на ръката без да ограничава свободата на движение на китката, ръкавиците с протектори могат да ви осигурят защита така че утре да карате вместо да бъдете на лекар.

Каишки за защита от изгубване

Mоже да бъдете винаги сигурни, че няма да изгубите любимите си ръкавици благодарение на каишките за закрепване на ръкавицата към ръката. Огромно предимство, когато се качвате на лифта или сваляте ръкавиците за кратко и искате да ви бъдат под ръка.

Тъчскрийн съвместимост

С появата на смартфоните хиляди ръкавици, изпуснати от седалковия лифт, вдъхновяват създаването на материи, които позволяват да използвате телефона си без да сваляте ръкавиците.

Анатомично оформени пръсти

Специалният дизайн с анатомично оформени пръсти позволява точно прилягане на ръкавиците, като намалява гънките на дланите, подобрява чувствителността и гарантира по-добър захват на щеките за ски. По-доброто прилягане на ръкавиците гарантира по-добро кръвообращение и по-голяма свобода на движение, което означава и по-топли ръце.

Носна кърпичка

Някои модели ръкавици за ски и сноуборд имат мека кадифена материя, разположена на палеца на ръкавиците, която осигурява нежен допир при изтриване на носа от неизбежната хрема в студените дни в планината. Научете повече за екстрите на ръкавици LEVEL.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *