Най-добрите зимни ръкавици за колело ще запазят ръцете ви топли при наистина студено време. Те са основен аксесоар за зимните тренировки, придвижването с колело в града и всяко едно каране през по-студените месеци годината.

Карането с премръзнали ръце е ужасно – всеки, който е карал колело в студено време без ръкавици, знае какво имаме предвид. Освен това ръкавиците за колоездене не само ще защитят ръцете ви от студа, но също така ще ви предпазят при падане – първото нещо, което би се ударило в земята, вероятно ще бъдат ръцете.

Не е достатъчно просто да носите възможно най-дебелите ръкавици – трябва да сте сигурни, че можете да хванете стабилно кормилото, да използвате правилно скоростите и спирачките си и да управлявате колелото си сигурно. Някои ръкавици са проектирани за по-топло време, а други за студено и дъждовно.

Климатът в България носи студен силен вятър и отрицателни температури, затова е важно вашите зимни ръкавици за колело да могат да се справят с тях.

Това са нашите 9 съвета, които ще ви помогнат да изберете най-добрите за вас зимни ръкавици за колело.

Съвет 1: Къде искате да карате колело

С колело до работа? Или редовни тренировки и карания при всякакви метеорологични условия? Какъв вид колоездене практикувате – планинско или шосейно? Помислете внимателно при какви условия ще карате – може да са ви нужни тънки зимни ръкавици през по-голямата част от зимата, но ако искате да бъдете подготвени за всяка ситуация, може да се екипирате с няколко чифта ръкавици, така че да се възползвате от всяка възможност за каране.

Съвет 2: Зиморничави ли сте?

Освен за метеорологичните условия, в които ще карате, определено трябва да вземете предвид и кръвообращението на тялото си – обикновено изстиват ли ръцете и краката ви при студено време или остават топли, независимо от температурата? Само вие знаете отговора на този въпрос, но може да има огромно значение по отношение на избора ви на ръкавици – ако ръцете и краката ви са винаги топли, може да изберете ръкавици с по-голяма степен на дишане за сметка на изолацията; ако страдате от студени ръце, вероятно ще предпочетете топлината пред дишането.

Съвет 3: Каквато и да е материята, уверете се, че е ветроустойчива

Зимните ръкавици за колело често са изработени от комбинация от различни тъкани – за да осигурят термоизолация, топлина, точно прилягане и висока производителност при всякакви метеорологични условия.

Ако правите кратки разходки с колелото, за вас може да бъдат подходящи по-дебели топли ръкавици, но ако планирате да прекарате дълго време на седлото, ще се нуждаете от ръкавици, които са водоустойчиви. Във всеки случай бихме ви препоръчали да изберете ветроустойчиви ръкавици!

Съвет 4: Допълнителна защита от дъжд и вятър

Някои модели зимни ръкавици за колело разполагат с покривало, което осигурява допълнителна защита от дъжд и вятър. Скрито в специален джоб на предкитката, покривалото предлага практично и функционално решение за топли и сухи ръце при резки температурни и метеорологични промени, когато карате колело.

Съвет 5: По-добър грип, повече сцепление

Зимните ръкавици за колело трябва да притежават противохлъзгащи се елементи върху пръстите и дланите за по-добър грип и захват и по-висока чувствителност и сръчност на ръцете.

Съвет 6: Дълъг маншет

Обикновено маншетът на зимните ръкавици за колело е по-дълъг спрямо този на летните вело ръкавици. Важно е ръкавиците да покриват правилно ръцете и китките ви, за да осигурят максимална защита и комфорт при каране.

Съвет 7: Размер и прилягане

Ръкавиците за колоездене трябва да са удобни, но със сигурност не бива да бъдат тесни или твърде широки. Ако ръкавиците са прекалено големи, няма да топлят ръцете ви и ще затрудняват прецизността и чувствителността на пръстите ви при работа с командите и спирачките на колелото. Ако са твърде малки, ще ограничават движението ви. При правилния избор на точен размер ръкавици за колоездене трябва да има около половин сантиметър разстояние между върха на пръстите ви и края на ръкавицата. Вижте също статията „Как да изберем правилен размер зимни ръкавици?„.

Препоръчваме ви, когато пробвате ръкавиците, да свиете юмрука си, както държите на кормилото на велосипеда (в идеалния случай хванете реално кормило). Проверете дали можете да управлявате удобно спирачките и скоростите на колелото.

Съвет 8: Tъчскрийн съвместимост

Ако използвате велокомпютър или мобилно приложение на телефона си като например Strava, изберете ръкавици, които притежават I-touch система интегрирана в пръстите. Така може да ползвате смартфона си и компютъра за велосипед без да се налага постоянно да сваляте ръкавиците и да измръзват ръцете ви.

Съвет 9: Светлоотразителни елементи

Сигурността на първо място! Светлоотразителните елементи върху ръкавиците за колело са полезна екстра, която ви гарантира допълнителна безопасност при каране в тъмната част на денонощието и в условия на намалена видимост.

Поръчай Зимни Ръкавици за колело

-25%
74.25 лв.
-25%
149.25 лв.
-25%
36.75 лв.
-25%
-25%
74.25 лв.
-25%
59.25 лв.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *